Jak ostřit nože a nůžky

Nože a nůžky můžeme ostřit na olejovém brousku, na ocílce, obtahovacím kameni či elektrické brusce. U nůžek může být navíc problém i s povoleným šroubkem či nýtem.

Ostření nožů

Nože, zejména typy z uhlíkové oceli, které se otupují  rychleji než nerezové, bychom měli pravidelně ostřit. Můžeme použít ostřící nástroje, mezi které patří ruční ostřič, ocílka, elektrický ostřič, olejový brousek a jemný obtahovací kámen. Všechny tyto druhy ostřičů zakoupíme v obchodech s domácími potřebami. Čepel ostříme vždy v úhlu 30 stupňů, nejprve z jedné a pak z druhé strany. Pokud používáme elektrický ostřič, musíme postupovat, podle návodu výrobce. Při nesprávném použití by mohlo dojít k přeostření nože. Pokud ostříme nůž s pilovým ostřím, musíme používat speciální nástroje, určené pro tento typ. Budeme-li na tyto nože používat běžné ostřící nástroje, zničíme jejich ostří.

Ostření na olejovém brousku

Brousek vezmeme naplocho do dlaně a slabě naolejujeme. Táhneme jednou stranou čepele po brousku směrem od sebe. Poté čepel obrátíme a táhneme po brousku k sobě. Celý proces opakujeme do té doby, než bude čepel na omak ostrá.
Ostření nože na olejovém brousku
Ostření nože na olejovém brousku
Nůž a ocílka
Nůž a ocílka
Ostření nože na elektrické brusce
Ostření nože na elektrické brusce
Stará mechanická bruska
Stará mechanická bruska

Ostření na ocílce

Nůž umístíme na ocílku poblíž držadel. Ta se musí křižovat v pravém úhlu s ostřím od nás. Odklon čepele od ocílky udržujeme 30 či méně stupňů a přejíždíme nožem přes ocílku po jedné a pak po druhé straně. Vše zopakujeme asi desetkrát.

Ostření na obtahovacím kameni

Obtahovací kámen táhneme kolmo po tupém ostří z obou stran. Opakujeme to do té doby, než bude nůž dostatečně naostřen, což zjistíme omakem čepele. Pokud by se na ostří nože vyskytovaly vruby, musíme pokračovat v tažení po kamenu ze strany vrubů. Teprve po jejich odstranění je nůž opět plně použitelný.
Ostření nože ocílkou, respektive na ocílce
Ostření nože ocílkou, respektive na ocílce

Broušení nůžek

Jestliže zjistíme, že nůžky špatně stříhají, musíme nejdříve ověřit, zda není uvolněný šroubek či nýt mezi nožnicemi. Pokud ano, lze jej buď dotáhnout, nebo (pokud je to nýt) musíme nůžky položit na kovovou desku a kladivem udeřit do nýtu.

Nebudou-li ani po této úpravě nůžky dobře stříhat, zkusíme je nabrousit. Postup broušení je stejný jako u nožů. Pokud máme poškozeno ostří nožnice, obtahujeme jeho vnitřní plochu naolejovaným obtahovacím kamenem, až závadu odstraníme.

Nikdy neostříme příborové nože a nůžky se zakulacenými konci, které jsou určeny pro děti.
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Ostření nůžek, mechanický ostřič
Ostření nůžek, mechanický ostřič